九州悠遊~福岡 【屋台】大排擋 及【明太子,博多拉面】

分享在 facebook
分享在 twitter
分享在 whatsapp
分享在 email

九州悠遊~福岡 

選擇遊福岡,背後是有一個原因~*屋台*

這類街邊車仔檔,在日本而買少見少。福岡是少數尚可找到的地方。由傍晚6時多營業至深夜,分佈在中州端區,天神區及長浜區

IMG-20140223-WA0001_resizedIMG-20140223-WA0007_resized

總合呢5天遊嘅經驗~中州端區最集中,就如照片車仔檔全都豎立係河川旁,遊客亦最多。天神區及長浜區嘅分佈得比較散落。

IMG-20140223-WA0004_resizedIMG-20131108-WA0007_resized

每一檔都有其獨特之處,但有兩樣野係真心推薦必試:【明太子,博多拉面】 !!
前者乃福岡名物,亦係我嘅至愛(其實我有很多至愛) 咸鮮帶辣,配啤酒一流!!       博多拉面同其他唔同嘅係麵條比較幼,吃時加入芝麻,紅薑絲。連我平時唔多鍾情拉面嘅人,都每晚食一碗!需知道現時香熱爆嘅一風堂,一蘭都係博多派系呢!

“酒逢知己千杯少 ,話不投機半句多” 係小編係屋台最大感受 !!  就似日劇”深夜食堂”場景,同身邊素未謀面嘅食客幾杯到肚後,吹水吹到全檔口(連檔主!!) 捧腹大笑,呢種窩心嘅旅遊經歷,足夠另我要馬上再計畫下次再訪福岡!!

Phoebe Ho

25Feb14

Copyright © 2014 E Corporate Travel. All Rights Reserved. 版權所有

 

 

×